Furka István Mikrosebészeti Oktató és Gyakorló Központ

Mikrosebészet - mini megfogalmazásban

"A mikrosebészet a sebészet egy különleges szelete. Sebészet azért, mert a sebészeti alapelvek érvényesülnek. Különleges azért, mert gondolkodásában eltér több területen a nagy egésztől. Művelése csak erre a célra fejlesztett mikroszkópokkal lehetséges.

Az eltérések lényegének többsége a dimenziókban keresendők. Példával úgy lehet ezt érzékeltetni, hogy az ún. makrosebészetben, ha egy öltést nem megfelelő volta miatt cserélni kell, az esetek döntő többségében ez megtehető. Ha egy 1 mm külső átmérőjű érvégeket egyesítő öltésnél ezt a cserét végrehajtani kívánjuk, igen nagy az érvégek felrostozódásának veszélye, amit igen nehéz - vagy egyes esetekben nem is lehet megoldani, így az egyesítés meghiúsulhat. Ezért úgy kell gondolkodni, hogy előbb „fejben” le kell játszani a történéseket, például, hogy a tű hol szúrja át az érfalat, hol jön ki, identikus pont-e, stb. Csak ezek után lehet végrehajtani a műveletet. Ez a valóságban kellő gyakorlat után alig észrevehetően zajlik le.

Így a gondolkodásunkban szem előtt kell tartani, hogy nem hibázhatunk, mert nincs, vagy alig van korrekciós lehetőségünk.

A műszerek döntő többsége egy-két kivételtől eltekintve a makrosebészetből ismertek mikrosebészetre adoptálva. E finom műszerek kezelése, karbantartása, sterilizálása is különleges figyelmet kívánnak sérülékenységüknél fogva.

A varróanyagokkal való bánásmód is részben különbözik a megszokottaktól. Igen vékonyak, 10-11 / 0-sak, egyesek 125 μm nagyságúak (csak mikroszkóp alatt látható), csipesszel való megfogásuk is nagy gyakorlatot kíván, mert egy nem kellő fogás maradandó deformitást okoz a varrószálon, veszélyeztetve a műtét sikerét.

A finom műveletek megtanulhatók, bár tanításuknak módszere eltér az imitatív jellegű módoktól.

A rendszeres klinikai és kutató mikrosebészeti munka néhány magatartásbeli megszorításokat is követel, így például nehéz tárgyak cipelése, kávé, nikotin és alkohol fogyasztás korlátozása, kipihentség szükséges.

A sikeres munka rendkívüli élményt ad az e területet művelőknek."

Prof. Dr. Furka István, emeritusz professzor (1935-2021)
a tanszék Mikrosebészeti Oktató és Gyakorló Központjának korábbi vezetője

Legutóbbi frissítés: 2023. 09. 05. 11:22