Téli mentortábor az egyetemen

2021, február 2 - 13:08
Online formában rendezi meg hagyományos téli mentortáborát a Tanítsunk Magyarországért program keretében a Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja február 3-5. között. Az eseményen a megye több, mint 100 kisdiákja találkozhat 64 egyetemi hallgató mentorával.

A Tanítsunk Magyarországért program során a kistelepülésen élő diákokat egyetemista mentorok segítik abban, hogy minél több olyan lehetőséggel ismerkedjenek meg, ami segítheti őket későbbi tanulmányaik, vagy akár a pályaválasztás során.

A mostani már a negyedik mentortábor, amely Debreceni Egyetem Tanárképzési Központjának szervezésében valósul meg. A programban a kezdetek óta részt vesz a hallgatók mellett Hajdú-Bihar megye több általános iskolája is.

- Eddig tizenegy általános iskolába jutottak el a DE 14 karáról mentorságot vállaló hallgatók, annak érdekében, hogy segítsenek a gyerekeknek a tanulásban, vagy a céltudatos pályaválasztásban – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Forisek Péter.

A Tanárképzési Központ főigazgatója kiemelte: ebben az évben két új intézmény, a konyári II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és a hajdúnánási Bocskai Általános Iskola Makláry Lajos Alapfokú Művészeti Tagintézménye is bekapcsolódott a mentorprogramba.

A tábor többek között játékos feladatokkal segíti a közös munkára való ráhangolódást. Az első napon az új mentorok tréningekkel készülnek fel a rájuk váró feladatokra, majd ezt követően csatlakoznak hozzájuk az általános iskolások és a programban már résztvevő egyetemi hallgatók. A program zárásaként az új mentorok a megszerzett tapasztalatokat értékelik egyetemi oktatóikkal.

- Az egyetem számára több szempontból is fontos, hogy jó kapcsolatokat ápoljon a kistelepüléseken élőkkel, akik így, megismerve az egyetemet, továbbtanulásnál könnyebben döntenek majd arról, hol folytassák felsőfokú tanulmányaikat – hangsúlyozta a tanárképzési főigazgató, kiemelve, hogy az intézmény gazdasági és társadalmi szempontból is ezer szállal kötődik a térséghez.

– A Debreceni Egyetem Tanárképzési Központja a remek lehetőséget felismerve ezért is csatlakozott elsőként az országos programhoz – tette hozzá Forisek Péter.

A mentorok és mentoráltak közös munkáját a Tanárképzési Központ munkatársai mellett pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, pedagógusok, valamint neveléstudományi szakértők is segítik, amelynek köszönhetően a korábbinál sokkal komplexebben elemezhetők a térség társadalmi és oktatási kérdései.

A félév végét követően a kurzust sikeresen teljesítő hallgatók, mint mentorok csatlakozhatnak társaikhoz, és a szervezők reményei szerint már nem csupán online, hanem személyes formában is találkozhatnak az általános iskolásokkal a nyári tábor keretében.


Sajtóiroda – BZs


 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.