Hallgatói Innovációs Ötletpályázat

2020, december 1 - 14:00
Akár 6 millió forint támogatást is kaphatnak a hallgatói csapatok prototípus-fejlesztésre és innovatív ötleteik piaci validálására a Debreceni Egyetemtől az egyetemi proof of concept program keretében. December 15-ig várják a projektjavaslatokat.

A Debreceni Egyetem Innovációs Alap (DEINA) finanszírozásával 2018-ban indult az ország első egyetemi proof of concept  programja, melyre egyetemi kutatócsoportok jelentkezhetnek kutatási eredményeik továbbfejlesztésére a piacra lépésre való felkészülés érdekében. A DE harmadik missziós tevékenységének célkitűzéseivel összhangban, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával 2020-ban kiterjesztik a programot a hallgatói célcsoport irányába.

- A hallgatói proof of concept (HPoC) program keretében legfeljebb 6 millió forint támogatást nyújtunk az egyetem hallgatói számára a legjobb innovatív ötletek technológiai, illetve piaci validálására. A szinergikusan futó programok keretében elérhető kompetenciafejlesztési, szemléletformálási alkalmak pedig hozzásegíti a hallgatókat a vállalkozói szemléletmód megerősítéséhez – tájékoztatta a hirek.unideb.hu-t Jutkusz Lilla, az Innovációs Ökoszisztéma Központ vezetője.

A HPoC program elsődleges célja, hogy a hagyományos oktatás útján elsajátított ismereteket a hallgatók a gyakorlatba ültethessék, és lehetőséget kapjanak arra, hogy prototípusokat fejlesszenek az ötleteik piaci validására.

- A program lehetőséget biztosít a hallgatók szakmai életpályájának megalapozására is, hiszen támogatjuk a hallgatók részvételét vállalkozói gyakorlati ismeretek elsajátítását célzó kurzusokon, valamint mentort biztosítunk számukra a projekt teljes futamideje alatt – ismertette Jutkusz Lilla.

A támogatott projektek alapvetően a hallgatói ötletek tesztelésére, prototípusok előállítására, technológiai fejlesztésre, a piaci potenciál vizsgálatára és a piaci hasznosítást előmozdító egyéb tevékenységekre terjednek ki. A cél az innovatív hallgatói ötletek üzleti hasznosítás irányába történő előmozdítása.

A HPoC programra a Debreceni Egyetem hallgatói pályázhatnak csapatok formájában. A jelentkezőknek tisztában kell lenniük a fejlesztéssel megcélzott termék/szolgáltatás által biztosított piaci előnyökkel, valamint azzal, hogy a HPoC programból elnyert támogatás milyen módon tudja szolgálni a vázolt célokat.

A jelentkezés feltétele egy projektterv kidolgozása és a jelentkezési adatlap kitöltése. Pozitív elbírálás esetén a támogatott csapat mentor segítségével tudja elkezdeni a projekt megvalósítását.

- A benyújtott pályázatokat öt fő értékelési szempont – az ötlet egyedisége, a csapat felkészültsége, technológiai megalapozottság, szellemitulajdon-védelmi erősség és piaci előnyök – alapján bírálja el egy ipari-üzleti szakemberekből és innovációs szakértőkből álló zsűri – sorolta Bene Tamás.

A DE Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ vezetője hozzátette: a visszajelzések alapján a projektjavaslat eredeti benyújtási határidejét meghosszabbítottuk, így 2020. december 15-ig lehet benyújtani projektjavaslatokat. A kiválasztott projektek legfeljebb 6 millió forint támogatást kaphatnak 6 hónapos megvalósítási időtartamra, hogy újabb mérföldköveket érjenek el a tesztelés vagy prototípus-fejlesztés területén.

A Hallgatói Proof of Concept program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott 2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00011 azonosítószámú projekt keretében valósul meg.

A pályázati kiírás és bővebb információ érhető el a Kutatáshasznosítási és Technológiatranszfer Központ weboldalán.

Sajtóiroda

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.