Informatikai Szakmai Napok a felhőben

2020, október 27 - 09:18
Már az első napon több mint 300 résztvevője volt az őszi Informatikai Szakmai Napoknak. A járványveszély miatt online formában tartott rendezvény két napja alatt több mint 30 előadást hallhatnak az informatika aktualitásai iránt érdeklődők.

Az Informatikai Kar Kassai úti épületének tetőtér-beépítésével kialakított új szint virtuális „szalagátvágásával” és termek leleplezésével kezdődött a 22. Informatikai Szakmai Napok a Debreceni Egyetemen.

Ailer Piroska, a Debreceni Egyetem műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese a rendhagyó online rendezvényről szólva kifejtette: az informatika tette lehetővé, hogy a világjárvány idején is meg tudjuk oldani a mindennapos feladatainkat a távolléti oktatás bevezetésével, a szakmai kapcsolattartás, a kutatási együttműködés, tanácskozás internetes felületekre történő terelésével.

- A Debreceni Egyetemen az informatika és a műszaki területek fejlesztése mára stratégiai cél, a városba és a régióba települő cégeknek egyre több magasan képzett informatikusra, mérnökre van szükségük. Éppen ezért az egyetem számos újítást, módosítást hajtott végre a képzések, specializációk és tantárgyak terén. Az intézmény jelentős forrásokat fordít az infrastruktúra korszerűsítésére is, ilyen többek között az Informatikai Kar tetőterének beépítése, ahol az új gép- és tantermekben, a vállalati partnerekkel közösen kialakított laborokban speciális képzések valósulhatnak meg - jelentette ki Ailer Piroska.

A műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes beszélt a tudományterület új kutatási témáiról, amelyek a szakmai napok kerekasztal-beszélgetésein is szerepet kapnak: az adatbiztonság és adatelemzés aktuális eszközei, a szuperszámítógépek nyújtotta lehetőségek, a felhőtechnológia alkalmazása, a smartcity-k, azaz az okosvárosok fejlődése és az autonóm, önvezető járművek világa.

Hajdu András, az Informatikai Kar dékánja köszöntőjében kiemelte, hogy a harmadik emelet beépítésével tovább bővült az oktatásban és kutatásban használható terület, amelyet több partnervállalat bevonásával fognak kialakítani.

- A járványügyi helyzet miatt tavasszal töröltük a rendezvényt, most azonban – vállalati partnereinkkel egyeztetve – úgy döntöttünk, hogy a legkorszerűbb technológiák felhasználásával, számos újítást bevezetve online formában megrendezzük a szakmai napokat – hangsúlyozta a szakmai napok kapcsán Hajdu András dékán.

A kari vezető kifejtette, hogy a már megszokott szakmai és tudományos előadások, céges bemutatkozások, TDK-s és pályázati lehetőségekről, tehetséggondozó és mentorprogramokról szóló tájékoztatók mellett megjelentek a kerekasztal-beszélgetések, illetve a vállalati partnerek számára úgynevezett standszobákat hoztak létre, ahol „fogadhatják” az érdeklődő hallgatókat, válaszolhatnak kérdéseikre, illetve próbainterjúkat is készíthetnek.

Külföldi hallgatók számára angol nyelvű szekció is van, illetve a középiskolásoknak is külön programmal készültek a szervezők.

A kétnapos rendezvény részletes program elérhető az Informatikai Kar honlapján.

Sajtóiroda -  TPL

 


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.